CB-Halk Bandı Telsiz

CB-Halk Bandı Nedir ?


Uluslararası kullanımda CB (Citizen Band) olarak yerleşen “Halk Bandı”, adından da anlaşılacağı üzere halkın, yani herkesin kullanabileceği telsiz haberleşme sistemidir.  Düşük erimli (menzilli) olan CB cihazları, yaklaşık 50 kilometre çapındaki bir alanda kişilerin özel haberleşmelerini sağlar. Elbette, atmosferik koşullara bağlı olarak çok daha uzun erimli, örneğin 1500 kilometreyi aşan görüşmeler de yapmak olasıdır.

Ülkeden ülkeye küçük farklıklar göstermekle birlikte, CB-Halk Bandı, 27 Mhz bandında 26965-27405 Khz aralığında, 40 kanal üzerinden gerçekleşir. Genel olarak 4 Watt çıkış gücüne sahip sözkonusu cihazlar ile örneğin aynı kentte yaşayan iki arkadaş, hiç bir telefon ücreti ödemeden, saatlerce konuşabilir. Aynı şekilde, evlere kurulu sabit istasyon ile araçlara takılı mobil istasyonlar arasında, mobil istasyonlar arasında da haberleşme yapılır.

CB/Halk Bandı telsizi, 27MHz. bandında, 26.965-27.405 kanal aralığında 40 kanal üzerinden AM/FM modülasyonunda haberleşmeyi sağlayan 4 Watt çıkışlı cihazdır.Kara ve deniz taşıtlarında, sabit yerlerde (ev, işyeri v.s), özel kişilerin her türlü haberleşme ihtiyaçlarında, can ve mal emniyeti ile ilgili durumlarda kullanılır.Uluslararası acil durum kanalı 9. kanal, genel çagrı kanalı ise 11. kanal olarak belirlenmiştir.CB Telsiz, hava şartları, arazi ve yol durumuna bağlı olarak çok uzun mesafe görüşme imkanı sağlar. Birçok kişi aynı anda aynı kanalda görüşebilir, bu özellik insanların birbirine yakınlaşmasını, arkadaşlıkların artmasını sağlar.Özellikle uzun yol şoförleri, yol boyunca birbirleriyle konuşarak, hem can sıkıntılarını giderirler hem de yol durumundan haberdar olurlar, acil durumlarda birbirlerine kısa sürede yardım etme imkanı bulurlar.Dupleks modda çalışan telefondan farklı olarak, CB Telsiz simpleks modda çalışır, yani konuşmaya başlamak için karşı tarafın konuşmasını bitirmesini beklemek gerekir. CB telsizler telsiz yönetmeliğine uygun çıkış gücünde (4 Watt) ve standartta olduğu sürece her hangi bir izne gerek olmadan kullanılabilir.

CB telsiz frekansları

Bu yazı Amatör Telsizcilik kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

CB-Halk Bandı Telsiz için 2 cevap

  1. Selami Kılıçer der ki:

    Merhaba.

    1.soru
    Halk bandı ( a.b.c.d.e.f ) olan presedent Jackson cihaz 6×40=240 kanal farklar nedir.
    Her kanal farklı frekans mı oluyor. Birbirine kanal sarkması mümkün mü.

    2.soru
    Cb frekans ile Amatör lisanslı bantları arasında alma gönderme görüşme yapılır mı.

    Teşekkür ederim.

    • cinaraktas der ki:

      merhaba

      1.Soru : Bende de Argus 3000 var bunlarda alt kanal frekansları dedğimiz a.b.c.d.. gibi frekanslar var benim cihazımda şuan sarkma görmedim
      2.Soru cb ile amatör bandlarla konuşamazsınız. Halk bandı (cb) amatör lisans gerektirmez.

      rica ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir