Amatör Telsizcilik

Amatör Telsizcilik hiçbir ticari ve siyasi yayın amacı olmadan, sadece bireysel yapılarak çaba sarf edilen, ulusal ve uluslararası radyo haberleşmesini ve bu konularla ilgili tüm araştırmaları kapsamı içine alan bir hobidir. Bu çerçevede kişinin kendisini geliştirmeye, bilgilendirmeye, yetiştirmeye ve uğraş vermeye yönelik; ülkesindeki ve dünyadaki diğer amatör telsizcilerle haberleşme yaparak, telsiz haberleşme teknolojisi alanında teknik bilgi alışverişinde bulunarak ve ülkesinin adını tüm dünyaya duyuracak şekilde, ulusal ve uluslar arası yönetmenliklere bağlı kalmak şartıyla kişinin gösterdiği faaliyetlerin tümüne birden RADYO AMATÖRLÜĞÜ veya AMATÖR TELSİZCİLİK denir.


Genel kitabi tanım olarak ise; ” Hiç bir maddi ve siyasi çıkar gözetmeksizin ve milli güvenlik gereklerine mutlaka bağlı kalmak şartıyla sadece kişisel istek ve çaba ile radyo tekniği alanında kendisini yetiştirmek amacıyla çalışan gerçek kişiler” 7 Nisan 1983 gün ve 2813 sayılı Telsiz Kanunu Madde 12) radyo amatörü olarak tanımlanmıştır. 

Bununla birlikte, Amatör telsizciliğin topluma verdiği katkıların en ön sıralarında “afet haberleşmesi” gelir. Amatör Radyoculuğun ilk günlerinden beri verilen bu hizmet

, önemini günümüzde korumaya devam etmektedir. Gelişen ticari teknolojilerin kırılganlığı dünyanın her yerindeki büyük afetlerde her defa görülmüş, “her şey bittiği zaman” ise Amatör Radyo Servisi yani amatör telsizciler “altın saatlerin tek güvenilir haberleşme kaynağı” olmuştur.

Olağanüstü durumlarda amatör telsizcilere neden gerek duyulur?

Ne acıdır ki ülkemiz yakın zamanlarda büyük doğa afetlerine sahne olmuş ve bir çok insanımızı da bu elim olaylarda kaybetmişizdir. Bu gibi durumlarda ilk yardım kadar haberleşme de hayati öneme haiz bir gerçek olarak ortaya çıkmaktadır. Yaşanan tecrübeler göstermiştir ki; olağanüstü durumlarda mevcut sabit, mobil, GSM ve benzeri haberleşme sistemleri hizmet veremez duruma gelmektedir.Gerek santrallerinin ve gerekse verici / yansıtıcılarının da aynı şekilde zarar görmesi, insanların panik ve korku içinde telefonlarına sarılması nedeniyle yaşanan kilitlenmeler de buna eklendiğinde haberleşme bir anlamda felç olmaktadır.
Bunun yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilen telsiz haberleşme frekansları yukarıda da bahsedildiği şekliyle farklıdır. Dolayısıyla bir birleriyle haberleşmelerine imkan yoktur. Son zamanlarda bu gibi durumlar için ortak bir haberleşme kanalı çalışmaları yapılsa da yeterli seviyede değildir. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada da benzer sorunlar zaman zaman yaşanmaktadır. Benzer olağanüstü durumlarda kamu kurum ve kuruluşları arasındaki dünya yüzündeki diğer istasyonlarla en iyi haberleşmede Amatör Telsizciler aracılık yapmaktadır. Kullandığımız tüm sistemler bu gibi durumlarda maksimum seviyede kullanılmakta ve tüm arkadaşlarımız bu haberleşmeyi tamamen gönüllü olarak yürütmektedirler. 

Amatör Telsizci Nasıl Olunur ?

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün yılda iki defa mayıs ve kasım aylarında açmış olduğu sınav ilanına https://www.kiyiemniyeti.gov.tr/ adlı sitesinden e hizmetlerimiz bölümünden ön başvuru yaparak ve sınav harcını yatırarak başvurabilirsiniz. Başvurunuz kabul edildikten sonra sınav yeriniz sınav tarihinden bir hafta önceden yayınlanır ve siz sınava gireceğiniz okula sınav günü kapıda sınav giriş belgenizi alırsınız ve sınava girersiniz.

Amatör Telsizci Belge Sınıfları

Belge sınıfı olarak C – B – A Sınıfları vardır. her sınıfın özellikleri farklı olup başvururken sınıfınızı belirlemeniz gerekmektedir. Sınıfların özelliklerine gelirsek:

A sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz istasyonları’nın Tablo-1’inde belirtilen tüm frekans bantlarında

generic levitra

cialis uk

, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar,

B sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz istasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirtilen frekans bantların, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar.

C sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirlenen Spektrumun bir bölümüne düşük güç seviyelerinde kısıtlı erişimi sağlar Sınavda A ve B sınıfı için oluşturulan sorulardan en az 75 puan alanlar A sınıfı, 60-74 arası puan alanlar B sınıfı; C sınıfı için oluşturulan sorulardan en az 60 puan alan adaylar C sınıfı amatör telsizcilik belgesi almaya hak kazanırlar.

Amatör telsizcilik sınavına çalışma soruları : tıkla

Bu yazı Amatör Telsizcilik kategorisine gönderilmiş ve , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir